Pizza czekoladowa z bananami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Ten przepis to efekt prostego przekształcenia przepisu na tradycyjną pizzę: zamiast sosu pomidorowego jest sos czekoladowy, a zamiast mozzarelli – biała czekolada.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    250 g mąki pszennej do pizzy (tu: włoska mąka typ 00)
    130 ml wody mineralnej
    4 g suchych drożdży
    łyżka oliwy extra vergine
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    SOS i pozostałe składniki:
    100 g gorzkiej czekolady do wypieków (tu: pastylki 80% kakao)
    20 suszonych śliwek
    garść orzechów włoskich
    2 banany
    ok. 200 ml mleka skondensowanego odtłuszczonego
    ok. 80 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza Ciasto na pizze

Pizza czekoladowa z bananami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

    2. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

    3. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

    4. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

    5. Pokrójcie banany i śliwki w plasterki oraz posiekajcie białą czekoladę na nieregularne kawałki.

    6. W kąpieli wodnej rozpuśćcie gorzką czekoladę i połączcie ją z mlekiem na gładką masę. Mleko najlepiej dodawać do czekolady stopniowo i w razie potrzeby wykorzystać go mniej, niż podałem w przepisie. Gotowy sos powinien być dość gęsty, ale jednocześnie na tyle płynny, żeby bez problemu można było rozsmarować go na cieście.

    7. Posmarujcie sosem obydwa spody do pizzy. Na wierzchu każdej rozłóżcie plasterki bananów i śliwek oraz orzechy i posiekaną białą czekoladę.

    8. Wstawcie każdą pizzę (pojedynczo) do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki, a dolną włączam na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować