Dodatkowo:
słoik powideł,
1oo g orzechów ziemnych (pokrojonych)
100 g orzechów włoskich (pokrojonych)
100 g rodzynek (wcześniej wymoczonych)
100 d skórki pomarańczowej,
sok z cytryny,
5 średnich bananów pokrojonych w grubsze plastry,
polewa:
pół kostki margaryny,
3 łyżki kakao,
pół szklanki cukru,
2 łyżki wody,
Ciasto z bananami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Placki smarujemy powidłami. Następnie robimy bezę. Ubijamy najpierw same białka, potem dodajemy cukier i jeszcze ubijamy. Dzielimy na połowę i wykładamy na ciasto. Orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy i dzielimy na pół. Wysypujemy na wyłożoną wcześniej pianę. Leciutko dociskamy. Pieczemy 30 - 35 minut.
2.Szklankę mleka wlewamy do garnka i wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałej szklance mleka dokładnie rozrabiamy mąki i żółtko, po czym dodajemy do zagotowanego mleka, przecedzając przez sitko. Doprowadzamy do zagotowania. Kiedy będzie budyń będzie już gęsty, odstawiamy do ostudzenia. Następnie
rozkręcamy margarynę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce budyniu. Potem krem dzielimy na dwie części. Na jeden placek wykładamy połowę kremu, na krem pasterki bananów, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na banany wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem - bezą z bakaliami do środka.
3.Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z palnika cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć polewamy na ciasto. Smacznego!
Komentarze