Ciasto z bananami i bakaliami

0 (0 ocen)

Symfonia bananowo - bakaliowa to wyjątkowe ciasto o niezapomnianym smaku. Połączenie bananów, bakalii i kruchego ciasta przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    0, 5 kostki margaryny
    400 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru pudru,
    3 żółtka
    4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

    Beza:
    4 białka,
    4 łyżki cukru,

    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka,
    1 szklanka cukru,
    cukier waniliowy,
    3 łyżki mąki pszennej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 żółtko
    200 g margaryny

    Dodatkowo:
    słoik powideł,
    1oo g orzechów ziemnych (pokrojonych)
    100 g orzechów włoskich (pokrojonych)
    100 g rodzynek (wcześniej wymoczonych)
    100 d skórki pomarańczowej,
    sok z cytryny,
    5 średnich bananów pokrojonych w grubsze plastry,

    polewa:
    pół kostki margaryny,
    3 łyżki kakao,
    pół szklanki cukru,
    2 łyżki wody,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Ciasto z bananami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy kruche ciasto z bezą i bakaliami 1. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Placki smarujemy powidłami. Następnie robimy bezę. Ubijamy najpierw same białka, potem dodajemy cukier i jeszcze ubijamy. Dzielimy na połowę i wykładamy na ciasto. Orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy i dzielimy na pół. Wysypujemy na wyłożoną wcześniej pianę. Leciutko dociskamy. Pieczemy 30 - 35 minut.
  • Wykładamy krem budyniowy i pokrojone banany 2. Szklankę mleka wlewamy do garnka i wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałej szklance mleka dokładnie rozrabiamy mąki i żółtko, po czym dodajemy do zagotowanego mleka, przecedzając przez sitko. Doprowadzamy do zagotowania. Kiedy będzie budyń będzie już gęsty, odstawiamy do ostudzenia. Następnie
    rozkręcamy margarynę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce budyniu. Potem krem dzielimy na dwie części. Na jeden placek wykładamy połowę kremu, na krem pasterki bananów, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na banany wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem - bezą z bakaliami do środka.
  • Robimy polewę 3. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z palnika cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć polewamy na ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Banany Orzechy Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować