CAPRICIOSA NA ŚREDNIM

5 (199 ocen)

  • 60 min

Wyśmienita w smaku pizza.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    300 g mąki
    pół kostki drożdży
    szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oleju
    łyżeczka soli

    PONADTO:
    5 dużych pieczarek
    kilka plastrów szynki
    200 g sera żółtego
    oregano, zioła prowansalskie

    SOS:
    koncentrat pomidorowy lekko rozcieńczony wodą, z dodatkiem soli i ziół (według smaku)
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Capriciosa na średnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie ono kleiste i nie będzie odchodziło dobrze od ręki, ale takie ma być. Następnie smarujemy całe ciasto olejem żeby nam się nie przyklejało do rąk.
  • CAPRICIOSA NA ŚREDNIM 2. Ciasto ręcznie rozprowadzamy na natłuszczoną blachę, na koniec nakłówamy je widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 300 stopni piekarnika na 10 minut.
  • 3. Przez ten czas przygotowujemy sos i kroimy składniki - szynkę na malutkie plasterki, pieczarki na grube plastry, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • CAPRICIOSA NA ŚREDNIM 4. Po 10 minutach wyjmujemy pizzę z piekarnika i kładziemy na nią kolejno: sos, starty ser, pieczarki i szynkę. Całość posypujemy ziołami o oregano.
  • 5. Pizzę pieczemy 25 minut w 260 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować