Tradycyjny wielkanocny mazurek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny wielkanocny mazurek! Nie może go zabraknąć w święta!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -38 dag mąki
    -22 dag masła
    -5 łyżek cukru pudru
    -3 żółtka
    -25 dag mielonych orzechów
    -17 dag cukru pudru
    -pół szklanki śmietany 30%
    - 10 dag margaryny
    - 3 łyżki kakao
    - 6 łyżek cukru
    - 3 łyżki mleka
    - 5 dag orzechów do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Tradycyjny wielkanocny mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek 1. 1. Mąkę, masło, cukier puder i 3 żółtka zagnieść do połączenia składników.
    2. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną margaryną. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min.
    3. W międzyczasie mieszamy zmielone orzechy z śmietanką i cukrem pudrem.
    4. Gotową mieszankę przekładamy na podpieczony placek i pieczemy jeszcze około 15 min.
    5. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy mleko i kakao. Gotujemy do połączenia składników.
    6. Upieczone ciasto polewamy polewa i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować