Pizza campagna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszaj z 2 łyżkami wody, oliwą i cukrem. Odstaw na kilka minut.
2.Mąkę z solą przesiej na czysty blat, zrób wgłębienie, wlej gotowy zaczyn i wodę. Powoli mieszaj zagarniając do zagłębienia coraz więcej mąki (ręką lub widelcem) aż powstanie zwarta, lekko grudkowata masa nadająca się do wyrabiania.
3.Posyp ręce mąką, wyrabiaj ciasto przez 10 minut rozciągając je jedną ręką od siebie, a drugą do siebie. Kiedy powstała masa będzie sprężysta i dość klejąca, uformuj kulę. Następnie posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek, włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4.W między czasie weź mały garnek, wlej 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia i wrzuć obrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił!). Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, listki bazylii i gotuj na małym ogniu przez 15 minut albo do momentu aż sos zgęstnieje, a pomidory się rozpadną. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wyjmij całe ząbki czosnku, a dla uzyskania gładkiej konsystencji sos możesz przetrzeć przez sito.
5.Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość), połóż je na obsypanym mąką blacie i wyrabiaj przez kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ciasto podziel na dwie części (wyjdą z niego 2 duże pizze) lub 3, w zależności od wielkości blachy i uformuj z nich kule. Każdą kulę rozciągnij tak, aby w cieście nie było dziur i jak najbardziej rozciągnięte ciasto połóż na oprószonej mąką blasze. Spód do pizzy rozprowadź dokładnie na blasze, uważając na to, aby w cieście nie było dziur.
6.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto polej 4 lub 5 łyżkami sosu pomidorowego, dodaj porwaną w rękach mozarellę, pokrojoną kiełbasę, pokrojone w plastry pieczarki, oliwki i listki zielonej pietruszki. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika, a po 20 minutach wyjmij, wbij po 2 jajka na każdą pizzę i piecz kolejne 5 minut. Pizza Campagna gotowa! :)
Komentarze