Pilaw na sposób indyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej i soli dokładnie rozdrobnij w moździerzu.
2.Rozgrzej na patelni masło, dodaj rozdrobnione przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę.
3.Dodaj drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, imbir i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
4.Ryż bardzo dokładnie opłukany i odsączony przełóż na patelnię, wymieszaj i przez chwilę smaż mieszając. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj sól, świeżo startą gałkę muszkatołową i wymieszaj.
5.Starannie umytą pomarańczę obierz cienko ze skórki i wyciśnij sok. Skórkę i sok dodaj do ryżu, wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz rodzynki. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na około 10 minut.
6.Usuń skórki pomarańczowe, a ryż wymieszaj z orzeszkami ziemnymi i pestkami dyni. Pilaw podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze