Piknikowy chlebek ziołowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Korzystając ze słonecznego weekendu wybraliśmy się z rodziną na piknik połączony z wypoczynkiem na plaży i nocą pod namiotami. Wieczór udał się fantastycznie, kiełbaski z grilla, sałatka z tortellini i chlebek ziołowy rozniosły swój intensywny aromat tak, że w nocy postanowiły odwiedzić nas dziki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    250 ml letniego mleka
    30 g drożdży
    2 łyżeczki soli ziołowej
    2 łyżki posiekanego koperku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Piknikowy chlebek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mąkę łączymy z solą ziołową i koperkiem, wlewamy mleko i wszystko dokładnie wyrabiamy ręcznie lub hakiem. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłego mleka.
  • placki 2. Ciasto dzielimy na 2 części, rolujemy wałki i kroimy na 6 części. Z każdej części formujemy kulkę i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 15 - 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placuszek, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować