Pikantne paluszki chlebowe z fetą

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowane paluszki, są doskonałą przekąską na różne spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Można je także zabrać do pracy lub szkoły, mogą być drugim śniadaniem.

123
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

20 g. drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szczypty soli
4 łyżki oleju
10 dag. sera feta
1 łyżka płatków suszonych pomidorów
1 szczypta przyprawy Harissa
1 łyżeczka oregano
Dodatkowo:
3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pikantne paluszki chlebowe z fetą

  • jk1. Z wodą mieszam 0,5 szklanki mąki, cukier i drożdże, pozostawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaje pozostałą mąkę, olej, sól, płatki pomidorów, oregano, przyprawę Harissa, pokrojony w kostkę ser i zagniatam ciasto. Jednolite ciasto dzielę na trzy części.
  • jk2. Każdą część wałkuje , kroje w paski[20 sztuk] , z których roluje paluszki. Paluszki układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut. Studzę, podaję z ulubionymi sosami lub np. keczupem.

Porady

Z porcji mam 3 części ciasta, z każdej po 20 paluszków czyli z całości 60 sztuk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ser fetadrożdżeprzyprawypaluszki

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Smażone kluski ziemniaczane z fetą

Szybkie do wykonania kluseczki...

Paluszki

Dodane przez: kasia8

Paluszki z sezamem

Niebywale smaczne i szybkie.

Paluszki krabowe w panierce z sezamem

Dodane przez: Kagie

Paluszki krabowe w panierce z sezamem

Przepis na pyszne paluszki krabowe...

MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Dodane przez: Angie 43

MUFFINY Z CUKINIĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Nie ma nic przyjemniejszego jak...

sajgonki

Dodane przez: anette08

GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA

Połączenie japońskich sajgonek,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Paluszki ziemniaczane

Takie paluszki, to super przystawka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE