Pikantne flaczki na meksykańską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe płuczemy, osuszamy, kroimy w paseczki i obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Pieczarki płuczemy, osuszamy, kroimy w półplasterki i smażymy na 2 łyżkach oleju. Flaczki obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
2.W 4 szklankach wrzącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wkładamy obgotowane flaki oraz obsmażone mięso. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
3.Kukurydzę i fasolę odsączamy. Odkładamy po kilkanaście ziaren do dekoracji. Połowę fasoli miksujemy z 2-3 łyżkami wody na gładką masę.
4.Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, usmażone pieczarki, zmiksowaną fasolę oraz ziarna fasoli i kukurydzy. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i kuminem. Zagotowujemy i chwilę wszystko gotujemy.
5.Porcje flaczków dekorujemy odłożonymi ziarnami fasoli i kukurydzy, plasterkami ostrej papryczki i listkami zielonej pietruszki.
Porady
Zupę można ugotować na domowym rosole, najlepiej wołowym, ale może być również drobiowy.
Komentarze