Pikantne flaczki z kalmarów

4.38 (157 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Podaję je z borowikami i suszonymi pomidorami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kamlary (tuby): 500 gramów
    - bulion warzywny: 1 litr
    - marchew: 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - cebula (pokrojona w piórka): 1 sztuka
    - suszone pomidory (pokrojone w paseczki): 2 łyżki
    - borowiki (pokrojone w plastry): 4 łyżki
    - Sól, pieprz czarny mielony, ostra papryka: 1 szczypta
    - Przyprawa do flaków: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.38 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne flaczki z kalmarów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i oczyszczone tuby kalmarów pokroić w cienkie paseczki (julienne) i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. Tak przygotowane kalmary przełożyć do garnka i zalać bulionem warzywnym Kucharek.
  • 2. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć na maśle wraz z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami, a następnie dodać do wywaru.
  • 3. Zupę doprawić do smaku przyprawą do flaków, solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować