Pikantna papryka marynowana

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rok rocznie przygotowuję czerwoną paprykę. Jest bardzo smaczna i w przeliczeniu na cenę za słoiczek w sklepie wychodzi dużo, dużo taniej - oczywiście paprykę kupuje kiedy jest najtańsza :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Przepis na słoiczek 0,5 litra

    3 czerwone duże papryki
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka oleju
    2 łyżki octu
    1-2 papryczki chili
    cebula
    ząbek czosnku
    kilka ziarenek gorczycy białej
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantna papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą pokrojoną paprykę układamy w słoiku. Wsypujemy sól i cukier. Dodajemy ząbek czosnku, kilka piórek cebuli, kilka ziarenek gorczycy białej i papryczkę chili. Dodajemy ocet, olej i wypełniamy słoik przegotowaną ostudzoną wodą.
  • 2. Pasteryzujemy 15-20 minut.

Porady

z podanych proporcji często przygotowuje większą ilość zalewy i kiedy poukładam paprykę w słoikach sprawniej wszystko idzie :) Dla miłośników delikatniejszego smaku proponuje nie dodawać papryczek chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować