Papryka marynowana

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Pyszna, chrupiąca, słodko-kwaśna papryka, idealny dodatek do kanapek, sałatek i obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • papryka
    pieprz ziarnisty
    liść laurowy
    ziele angielskie
    gorczyca
    miód
    olej rzepakowy lub słonecznikowy

    Zalewa:

    4 szklanki wody
    3/4 szklanki octu 10%
    3/4 szklanki cukru
    łyżka soli

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki.
    Słoiki myjemy i wyparzamy ( 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni ).
    Pokrojoną papryke ciasno układamy w słoikach, wkładamy po jednym liściu laurowym, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziela angielskie i pół łyzeczki gorczycy. Na sam koniec wlewany po jednej łyżeczce oleju i miodu.
  • 2. Z podanych składników przygotowujemy zalewe, całość doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewą zalewamy słoiki z papryką. Gorące słoiki zakrecamy i pasteryzujemy 10 min. Odstawiamy do góry dnem aż wystygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować