Pijany orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 Biszkopt
Białka ubić na sztywno, z cukrem. Żółtka ubić z wodą i octem. Dodać do białe. Mąki i proszek przesiać. Lekko wymieszać ciasto. Piec 35 min 180*
2 Ciasto orzechowe
Białka ubić na sztywno, z cukrem. Dodać żółtka make z proszkiem i orzechy. Wymieszać piec 30 min w 180*
Krem
Żółtka utrzeć razem z cukrem) , wsypać budyń, i dalej ucierać. Mleko zagotować, żółtka z cukrem i budyniem wlewać powoli do wrzącego mleka ,intensywnie mieszając tak, żeby nie powstawały grudki. Budyń przestudzić i utrzeć z margaryną
Przełożenie placka
biszkopt – powidło-1/2 masy-ciasto orzechowe-1/2 masy – biszkopty nasączone w amaretto lub rumie-polewa czekoladowa
Komentarze