Pijany orzechowiec

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Orzechowa wersja znanego pijaka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :
    • 6 jaj
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżki octu
    • 4 łyżki gorącej wody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

    Ciasto orzechowe:
    • 4 jaja
    • 1 szkl. Maki
    • 1 szkl. Cukru
    • 1 szkl. Pokrojonych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    *
    Masa budyniowa:
    • 2 szkl. mleka
    • ½ szkl cukru
    • 3 żółtka
    • budyń waniliowy bez cukru
    • 1 kostka margaryny
    Ponadto:
    • Biszkopty okrągłe 15 dag.
    • Powidła śliwkowe
    • Polewa czekoladowa
    • Amaretto lub rum
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijany orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, z cukrem. Żółtka ubić z wodą i octem. Dodać do białe. Mąki i proszek przesiać. Lekko wymieszać ciasto. Piec 35 min 180*

    2 Ciasto orzechowe
    Białka ubić na sztywno, z cukrem. Dodać żółtka make z proszkiem i orzechy. Wymieszać piec 30 min w 180*

    Krem
    Żółtka utrzeć razem z cukrem) , wsypać budyń, i dalej ucierać. Mleko zagotować, żółtka z cukrem i budyniem wlewać powoli do wrzącego mleka ,intensywnie mieszając tak, żeby nie powstawały grudki. Budyń przestudzić i utrzeć z margaryną


    Przełożenie placka
    biszkopt – powidło-1/2 masy-ciasto orzechowe-1/2 masy – biszkopty nasączone w amaretto lub rumie-polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować