Torcik amoniaczek z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruchy jabłkowy torcik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1/2 kg mąki pszennej
    12 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag margaryny
    2 jajka
    1 ½ łyżeczki amoniaku
    ½ szklanki ciepłego mleka

    Jabłka
    2 kg jabłek
    2 galaretki gruszkowe lub cytrynowe

    Krem
    1 budyń śmietankowy
    ½ litra mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    ½ kostki margaryny

    Cukier puder do posypania

Torcik amoniaczek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Margarynę utrzeć z cukrami i jajkami. Dodać rozpuszczony w mleku amoniak i mąkę. Zagnieść ciasto i ostawić na godzinę do lodówki.
    Po schłodzeniu wałkować na grubość 5 mm i wycinać 4 okręgi. 3 upiec całe a jeden podzielić na trójkąty.

    Jabłka
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, uprażyć i dodać sypkie galaretki, Odstawić do schłodzenia , już prawie stężanymi przekładać placki.

    Krem
    Budyń ugotować i schłodzony utrzeć z margaryną.

    Przełożenie
    1 ciasto – jabłka - 2 ciasto –jabłka-3 ciasto-krem budyniowy- trójkąty ustawione pod kątem- cukier puder

    przełożony tort schłodzić najlepiej całą noc

Porady

Przełożony tort schłodzić najlepiej całą noc Najlepiej smakuje drugiego dnia po przyrządzeniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy