Ciasto Markiz

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto o wyraźnym smaku orzechów włoskich, jednak bez grama tych smacznych nasion.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    7 Jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanka skrobi
    1 budyń czekoladowy
    2 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 łyżek gorącej wody
    3 łyżki octu

    Masa
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    25 dag masła
    4 łyżki cappuccino orzechowego

    Poncz
    ½ szklanka wody
    1 kieliszek orzechówki


    Dodatkowo
    Kajmak orzechowy
    Herbatniki szkolne/petitki
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto markiz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować.
    Żółtka rozmieszać z wrzątkiem i octem i dodać do białek. Wymieszać.
    Dodać pozostałe sypkie składniki i delikatnie połączyć, wylać do formy i piec w 180* ok. 35 minut.
    Po przestudzeniu przeciąć na pół, i napączować blaty.

    Masa
    Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń i ostudzić.
    Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami budyń, na koniec dodać cappuccino.

    Przełożenie
    1część biszkoptu-masa kawowa-warstwa herbatników – kajmak - warstwa herbatników - masa kawowa-2 część biszkoptu-polewa i dowolna dekoracja.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbata Herbata Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować