Serownik z wiśniami

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

sernik z pianką ciastem kakaowym z dodatkiem wiśni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    2 ½ szklanki mąki
    1/3 kostki margaryny
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietany
    3 żółtka
    ½ łyżeczki proszku dopieczenia

    Ser
    1 kg sera zmielonego 3razy
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jaja
    3 żółtka
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki zimnego mleka
    ½ szklanki oleju

    Piana
    6 białek
    ¾ szklanki cukru

    Ponadto
    Ok. 30 sztuk mrożonych wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Serownik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagnieść i schłodzić. Następnie rozwałkować na wielkość formy wyłożyć , z pozostałych kawałków ciasta wyciąć paski o szer. ok. 1 cm i wyłożyć na ciasto po przekątnej (tworząc tak jakby korytka o szerokości odpowiedniej do wielkości wiśni)
    Ser: jaja i żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, wymieszać, dodać resztę składników i połączyć ze sobą.
    Ciasto podpiec ok. 6 minut i następnie wyłożyć wiśnie dociskając do ciasta. Następnie wylać ser i piec ok. 45 minut w temp. 180*do złotego koloru
    Pianę z białek ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 10 minut w temperaturze 180*,wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostudzenia.
    Można na wierz zetrzeć czekoladę

    Forma 40:24
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować