Serownik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: zagnieść i schłodzić. Następnie rozwałkować na wielkość formy wyłożyć , z pozostałych kawałków ciasta wyciąć paski o szer. ok. 1 cm i wyłożyć na ciasto po przekątnej (tworząc tak jakby korytka o szerokości odpowiedniej do wielkości wiśni)
Ser: jaja i żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, wymieszać, dodać resztę składników i połączyć ze sobą.
Ciasto podpiec ok. 6 minut i następnie wyłożyć wiśnie dociskając do ciasta. Następnie wylać ser i piec ok. 45 minut w temp. 180*do złotego koloru
Pianę z białek ubić z cukrem i wyłożyć na ciasto, piec jeszcze 10 minut w temperaturze 180*,wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do ostudzenia.
Można na wierz zetrzeć czekoladę
Komentarze