Pijany Izydor

4.5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne i proste ciasto idealne na rodzinne spotkania.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    30 dkg cukru
    20 dkg mąki
    3 łyżki kakao
    220 ml oleju
    1/2 kieliszka wody
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    25 dkg masła
    15 dkg cukru pudru
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    +cukier do budyniu

    Dodatkowo:
    1 opakowanie biszkoptów
    3 łyżki kawy
    1/2 szklanki rumu

    Polewa:
    3 łyżki masła
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Pijany izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i kakao. W trakcie ucierania powoli dolewać olej i wodę. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do (większej) zamkniętej formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni 30-40 minut.
  • 2. Ugotować budyń i poczekać aż wystygnie. Masło utrzeć z cukrem pudrem i budyniem.
  • 3. Zaparzyć kawę (3 łyżki kawy z fusami) w 1/2 szklance wrzątku, poczekać aż wystygnie i dodać rum.
  • 4. Ciasto po upieczeniu wyłożyć z formy. Posmarować połową kremu i nałożyć biszkopty zamoczone w kawie z rumem. Przykryć kolejną warstwą kremu.
  • 5. W rondlu roztopić masło i rozpuścić w nim cukier. Dodać kakao i mleko. Polewę lekko ostudzić i polać ciasto. Górę posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować