Pijany Izydor

4.46 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Poszczególne warstwy to ciacho kakaowo-orzechowe, orzechy nasączone morzem alkoholu i fantastyczny krem czekoladowy. Wszystko razem tworzy wysokoprocentową, ale wyśmienitą całość. Tym przepisem podzieliła się ze mną znajoma, również miłośniczka wypieków.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    5 jajek
    150g cukru
    150g masła
    2 łyżki kakao
    100g zmielonych orzechów włoskich
    50g mąki
    1/2 łyżeczki sody
    dżem brzoskwiniowy

    Masa orzechowa:

    400g zmielonych orzechów włoskich
    250ml wódki
    250ml rumu

    Masa czekoladowa:

    3 jajka (dokładnie umyte i sparzone)
    150g cukru
    200g masła
    100g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.46 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pijany izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem. Piekarnik nagrzać do 200°C.
  • 2. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę, kakao i sodę wymieszać, przesiać i odstawić.
  • 3. Masło utrzeć na puch, dodać cukier i ponownie utrzeć. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, dodać orzechy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
  • 4. Przygotować masę orzechową: orzechy wymieszać z wódką i rumem. Odstawić.
  • 5. Przygotować krem: jajka utrzeć z cukrem nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Ucierać do momentu, aż jajka znacznie zwiększą swoją objętość i uzyskamy gładki i gęsty krem. Wystudzić do temperatury pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać krem z jajek. Dodać kakao i czekoladę, utrzeć na gładki krem.
  • 6. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Każdy z nich posmarować dżemem brzoskwiniowym.
  • 7. Układać warstwy: placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu.
  • 8. Resztą kremu posmarować boki ciasta i obsypać mielonymi orzechami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy Rum Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować