Jesienny przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto, z najsmaczniejszej odmiany polskich jabłoni, z koksem i makiem. Nie za słodkie, idealne do jesiennej herbatki lub kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    2/3 kostki margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka
    1 kg jabłek ( najlepsza szara reneta)
    1 opakowanie żelu/żelfixu do owoców ( takiego jak do dżemów)

    Wiórka
    6 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    20 dag wiórek kokosowych

    Mak
    2 jaja
    2 żółtka
    1/3 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    3 łyżki suchego maku
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę (wymiary formy 40x24)
    Na nie wyłożyć uprażone jabłka.
    Następnie ubić piane z białek wraz z cukrem, do sztywnej dodać skrobię i wiórka, lekko wymieszać i nałożyć na jabłka.
    Jajka, żółtka, cukier i margarynę utrzeć na puch,dodać sypkie składniki połączyć razem i pokryć kokos
    Cisto piec 45 minut w 180 stopniach

Porady

Może się wydawać dziwny fakt żelu/żelfixu w jabłkach, jednak nie jestem zwolennikiem zmieniania smaku tak pysznych owoców, innymi smakami galaretek, stąd ta alternatywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

mieszaniec

To może cię zainteresować