Pijany Izydor

4.51 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche , miodowo-kakaowe placki, mocno nasączone alkoholem, przełożone masą kokosową

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 550g mąki
    150g cukru pudru
    200g masła lub margaryny
    1 jajko
    2 łyżki miodu
    5 łyżek letniego mleka
    1 łyżka sody
    2 pełne łyżki kakao

    Masa
    250g masła
    200g wiórek kokosowych
    2 szklanki mleka
    3/4 szkl cukru
    kieliszek likieru kokosowego

    Do nasączenia
    1/2 szklanki wódki
    1/2 szkl przegotowanej , wystudzonej wody

    Polewa
    150g czekolady deserowej
    mleko
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Alkohole

Pijany izydor - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem , dodać sodę, cukier puder, jajko, miód rozpuścić w mleku, dodać do mąki, wyrobić ciasto.
  • 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, do jednej części zagnieść kakao.
    Podzielić na cztery części, dwie jasne , dwie ciemne.
    Ciasto bardzo cienko rozwałkować, za pomocą wałka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 15 minut w 175*C.
  • 3. Masa
    Mleko zagotować z cukrem , gorącym zalać kokos, gotować aż masa zacznie gęstnieć.
    Wystudzić, dodać do utartego masła, na koniec dodać likier kokosowy.
  • 4. Przełożenie ciasta
    Ciasto ciemne nasączyć 1/4 szkl alkoholu wymieszanego z wodą, wyłożyć 1/3 część masy, przykryć ciastem jasnym , nasączyć , czynność powtórzyć .
  • 5. Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać tyle mleka aby czekolada dała się dobrze rozprowadzić po cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Czekolada Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować