Pijany rodzynkowiec

4.46 (155 ocen)

  • 30 min

Przepis jest u nas w rodzinie już od lat. Uwielbiam to ciasto. Warstwa biszkoptu,nasączonego alkoholem, warstwa kremu budyniowego, znów biszkopt, wszystko wykończone polewą czekoladową.Pyycha !

  • 30 min

Składniki:

  • Na biszkopt (ciemny):
    8 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki kakao
    3 łyżki oleju

    Na masę:
    3 budynie czekoladowe (lub 2 duże)
    litr mleka
    pół szklanki cukru (jeśli za mało, dodać według uznania)
    250 g margaryny (cała)

    Polewa z rodzynkami:
    2 opakowania małe, lub 1 duże rodzynek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany 18%
    dowolny alkohol (wódka, jakaś nalewka, winko)
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijany rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać alkoholem tak, aby zamoczyły się w nim całe. przykryć miską, bądź pokrywką. Odstawić przynajmniej na 24 h, aby wciągnęły alkohol. Od czasu do czasu zamieszać.
  • 2. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać mąki, żółtka, kakao i olej. Wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera, bądź łyżką.
    Biszkopt piec 35-40 minut w 180 stopniach.
    Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 części
  • 3. Masa:
    Zagotować w garnku pół litra mleka razem z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka, mieszać, aby nie przypalić budyniu.
    Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zmiksować margarynę, aż do czasu kiedy zrobi się pulchna i jasna, wtedy powoli i ostrożnie dodawać wystudzony całkowicie budyń. Jeśli masa będzie zbyt mało słodka, polecam w tej chwili dodawać cukier puder według uznania.
  • 4. Polewa z rodzynkami:
    Po przynajmniej 24 h osączyć rodzynki (jeśli nie wchłonęły całego alkoholu). Pozostałym płynem nasączyć biszkopty.
    Rozpuścić margarynę, dodać cukier, zdjąć z ognia i dodać kakao, a później śmietanę. Do powstałej polewy dodać rodzynki.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt-krem budyniowy-biszkopt-polewa z rodzynkami.

    Smacznego ! ;)

Porady

Jeśli budyń okaże się za mało słodki, w trakcie ucierania go z margaryną proponuję dodać według uznania cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować