Pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Piersi myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Do miski wkładamy piersi, wsypujemy przyprawy i wlewamy 2łyżki oleju, następnie mieszamy tak aby przyprawy obtoczyły mieso. Wkładamy je na ok 1godz. do lodówki. Po tym czasie mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju, podlewając wodą by zmiękkło. Gotujemy do czasu az woda wyparuje. 2) Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min.( od chwili zagotowania wody). Przestudzone obieramy i kroimy w łódki. Polewamy olejem, doprawiamy ziolami, solą i pieprzem. Posypujemy zozdrobnionym ząbkiem czosnku. Pieczemy aż się zarumienią. 3) Do wrzącej, osolonej wody wkladamy fasolke i gotujemy do miękkości. 4) Przygotowujemy dip: mieszamy jogurt z chrzanem, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze