Przepis na pyszny sernik z orzechowo-miodowym spodem i cynamonową nutą. Nie tylko dla wielbicieli serników, ale również dla tych, którzy kochaja szarlotkę;)
Składniki:
Spód:
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 5 łyżek miodu
- cynamon
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg sera na sernik
- ½ kostki masła
- opakowanie budyniu waniliowego
- 7 jajek
- opakowanie cukru waniliowego
- ¼ szklanki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- ¼ szklanki cukru
- cynamon
Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 2h. Po tym czasie ciasto wykładamy na tortownicę, podpiekamy przez około 10 min. w temp. 180 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy budyń, dodajemy sok z cytryny. Masę wylewamy na wystudzony spód ciasta i pieczemy w temp. 180 st przez około 1h. Gdy sernik się upiecze i wystygnie, przygotowujemy jabłka. Podsmażamy je na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy jabłka puszczą sok, powstanie karmel. Jabłka odsączamy z karmelu i układamy na serniku w ten sposób, a by powstała róża. Jabłka polewamy karmelem, ciasto odstawiamy do lodówki.
Komentarze