sernik z jabłkami

0 (0 ocen)

Przepis na pyszny sernik z orzechowo-miodowym spodem i cynamonową nutą. Nie tylko dla wielbicieli serników, ale również dla tych, którzy kochaja szarlotkę;)

Składniki:

  • Spód:
    - 150 g masła
    - 1 szklanka mąki
    - ½ szklanki płatków owsianych
    - ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 5 łyżek miodu
    - cynamon
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Ser:
    - 1 kg sera na sernik
    - ½ kostki masła
    - opakowanie budyniu waniliowego
    - 7 jajek
    - opakowanie cukru waniliowego
    - ¼ szklanki cukru
    - 4 łyżki soku z cytryny
    Jabłka:
    - 1 kg jabłek
    - 3 łyżki masła
    - ¼ szklanki cukru
    - cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na 2h. Po tym czasie ciasto wykładamy na tortownicę, podpiekamy przez około 10 min. w temp. 180 st. W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy ser. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do sera, delikatnie mieszając. Następnie wsypujemy budyń, dodajemy sok z cytryny. Masę wylewamy na wystudzony spód ciasta i pieczemy w temp. 180 st przez około 1h. Gdy sernik się upiecze i wystygnie, przygotowujemy jabłka. Podsmażamy je na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy jabłka puszczą sok, powstanie karmel. Jabłka odsączamy z karmelu i układamy na serniku w ten sposób, a by powstała róża. Jabłka polewamy karmelem, ciasto odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować