Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso z piersi kurczaka, do tego tłuczone ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealne na obiad. Smaczne i pożywne. Mięso duszone w sosie jest soczyste i delikatne.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    500g pieczarek
    1 cebula
    2 szklanki bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    2 łyżki mąki
    2-3 ząbki czosnku
    Zioła prowansalskie
    Koperek suszony
    suszona włoszczyzna
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie przekładamy mięso na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smażymy na niewielkim ogniu z dwóch stron. Odstawiamy na bok.
    Ponownie na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy 2-3 łyżki suszonej włoszczyzny.
    Następnie kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 15-20 min. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować