Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

3.67 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    500g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Tymianek
    Natka pietruszki
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
    Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
    Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować