Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste i szybkie do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
500g pieczarek
1 cebula
1 szklanka bulionu
5-6 łyżek śmietany
1 łyżka mąki
Tymianek
Natka pietruszki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Komentarze