Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

4.5 (188 ocen)

Szybkie i proste do przygotowania danie. Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    500g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Zioła prowansalskie
    Tymianek
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na nią pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka smażymy na złoto.
  • 3. Kawałki mięsa przekładamy do sosu i dusimy razem około 10 min. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować