Pierś z kurczaka duszona w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Delikatnie rozbijamy tłuczkiem by mięso nie "skurczyło" się podczas smażenia. Obsypujemy solą, pieprzem, lubczykiem i majerankiem z obu stron.
Wklepujemy przyprawy ręką.
2.Na patelni rozgrzewamy ok. dwóch łyżek oleju i podpiekamy filety aby nabrały ładnego koloru. Ściągamy z patelni i odstawiamy na moment na bok.
Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone w plasterki pieczarki. Można wkruszyć kostkę rosołową o smaku grzybowym.
Po chwili dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do sosu filety i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
Podajemy z kaszą.
Komentarze