Pierś z kurczaka duszona w sosie pieczarkowym

4.48 (160 ocen)

  • 35 min

Soczyste mięso w połączeniu z kremowym pieczarkowym sosem - PYCHA!

  • 35 min

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
    ok. 40 dkg pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki śmietany 12%
    łyżka suszonego majeranku
    łyżka suszonego lubczyku
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Pierś z kurczaka duszona w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Delikatnie rozbijamy tłuczkiem by mięso nie "skurczyło" się podczas smażenia. Obsypujemy solą, pieprzem, lubczykiem i majerankiem z obu stron.
    Wklepujemy przyprawy ręką.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy ok. dwóch łyżek oleju i podpiekamy filety aby nabrały ładnego koloru. Ściągamy z patelni i odstawiamy na moment na bok.
    Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone w plasterki pieczarki. Można wkruszyć kostkę rosołową o smaku grzybowym.
    Po chwili dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do sosu filety i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut.
    Podajemy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować