Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kąski kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, otulone ciastem naleśnikowym. Do tego frytki i pyszne danie gotowe. Ciasto przyprawione pikantnie nadaje doskonały smak kurczakowi, kąski są bardzo soczyste i pulchne dzięki małemu drobiazgowi.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    ciasto naleśnikowe:
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanka mleka
    4-5 łyżek mąki
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    pieprz, czerwona papryka, garam masala do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kurczak w panierce

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w kostkę 2 cm. Przyprawiamy solą i pozostałymi przyprawami.
    Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, papryką i garam masala. Mieszamy i oceniamy, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Ma być bardzo gęste, jak na racuchy. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki. Na samym końcu dodajemy sodę oczyszczoną.
    Na patelni rozgrzewamy olej, w ilości takiej jak do smażenia w głębokim tłuszczu. Maczamy kawałki kurczaka w cieście i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
    Wykładamy kąski kurczaka na ręcznik papierowy do osączenia.
  • o 2. Kąski kurczaka w cieście podajemy z frytkami. Doskonałym dodatkiem będzie również sos czosnkowy lub ketchup.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować