Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Tradycyjne kotlety z piersi z kurczaka w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad. Kurczak przygotowany w ten sposób jest chrupiący na zewnątrz, a soczysty w środku.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 jajko
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki mleka
    Sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko zmiksować z mlekiem, dodać sól i pieprz oraz słodką paprykę, a następnie mąkę. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, każdą podzielić na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Następnie oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie rozbite kawałki piersi kurczaka zanurzać w cieście, obtaczać z każdej strony i przekładać na rozgrzany tłuszcz na głęboką patelnię. Smażyć mięso na niewielkim ogniu z dwóch stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kotlety osączyć na papierowych ręcznikach. Najlepiej podać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Mąka Jajka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować