Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna pierś z kurczaka na pysznym czosnkowym szpinaku z serem feta a do tego szpinakowe tagliatelle-to kompletne dania obiadowe, które zasmakuje każdemu "szpinakożercy".

  • 60 min

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego
    2 duże piersi z kurczaka
    400 g szpinakowego tagiatelle
    270 g sera feta
    3 ząbki czosnku
    6 plasterków wędzonego boczku
    sól i pieprz
    mielona gałka muszkatołowa
    3 plasterki sera żółtego
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła
    1 średnia cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą pierś przekroić ostrym nożem wzdłuż, tak aby powstało nam sześć kawałków.
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 2. Cebulę drobno pokroić. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić na nią szpinak. Kiedy szpinak już się rozmrozi dodajemy do niego cebulę i smażmy aż cała woda odparuje.
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 3. Do szpinaku z cebulą dodać pokrojony w kostkę ser i smażyć aż się rozpuści. Na samym końcu dodać Jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Szpinaku już nie odparowywać.
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 4. Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Przelać zimną wodą, aby przestał się gotować. Makaronem wyłożyć dno brytfanki.
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 5. Na makaronie równomiernie rozłożyć szpinak z serem.
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 6. Kawałki piersi z kurczaka dokładnie posypać solą i pieprzem. Piersi ułożyć w równych odległościach na szpinakowym posłaniu
  • Pierś z kurczaka na szpinakowym posłaniu 7. NA każdym kawałku piersi ułożyć po 1 plasterku wędzonego boczku i po pół plasterka żółtego sera. Danie zapiekać przez 40 min w 180 t. C.

Porady

Szpinak mrożony w brykiecie będzie lepszy do naszego dania, ponieważ mrożone są całe liście, a nie zmielona szpinakowa papka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować