Rogaliki maślane

  • wyświetlono: 1006 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Te rogaliki uwielbia moja roczna córeczka. Są znakomite! Można smarować masłem, konfiturą lub twarożkiem.

cukinia
  • 120min

Składniki

Składniki na cisto:
500g mąki pszennej
250ml mleka
50g cukru
25g świeżych drożdży
75g miękkiego masła
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki cukru waniliowego
dwie łyżki śmietany 18% do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki maślane

  • 1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i około 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  • 2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką na około 40 minut.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Uformować rogaliki. W tym celu rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 25 cm. Pokroić na trójkąty i zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka.
  • 5. Rogaliki ułożyć na blaszce i przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • 6. Posmarować śmietaną. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniarogaliki maślane
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki Maślane

Dodane przez: Hanna Bernat

Rogaliki Maślane

Na przepis natknęłam się w internecie...

Rogaliki z ciasta serowo- maślanego

Dodane przez: Dzidziunia

Rogaliki z ciasta serowo- maślanego

Bardzo smaczne, podobne wyglądem...

rogaliki

Dodane przez: aga_ata

Rogaliki

Pyszne i proste w wykonaniu drożdżowe...

gotowe rogale

Dodane przez: ankad24

Rogaliki

Rogaliki, które smakują każdemu....

Rogaliki

Dodane przez: Foodlook

Rogaliki

Rogaliki

piwoszki

Dodane przez: kasienka1987

rogaliki

pyszne,prote ,tanie!