Pierś otulona marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną pieczoną pierś razem z tartą marchewką. Taką pierś możemy podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    4 średnie marchewki
    200 ml wody
    listki pietruszki do dekoracji
    naczynie żaroodporne 18 x 8 x 6
    folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś otulona marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś otulona marchewką 1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś z każdej strony obtaczamy w przyprawach. Odstawiamy.
    Marchew obieramy i myjemy, ścieramy do miski na tarce jarzynowej.

    Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i przekładamy połowę startej marchewki, układamy pierś i resztę marchewki, zawijamy folię i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Następnie odcinamy górną część foli aluminiowej i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
    Upieczoną marchewkę przekładamy do garnka i dolewamy wodę, gotujemy razem przez chwilę i blendujemy na gładki sos.
    Sos przekładamy na talerz i układamy na nim pokrojoną pierś. Dekorujemy listkami pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pierś z kurczaka Przyprawy Woda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować