Pierś faszerowana alla bigosem

0 (0 ocen)

Pyszne, delikatnie i do syta:)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    100 g białej kapusty
    100 g szynki bez kości
    2 suszone pomidory z zalewy

    Składnik dodatkowy:
    1 pierś z kurczaka

    Składniki robocze:

    1 łyżka oleju
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    ½ łyżeczki tymianku
    Szczypta przyprawy do grilla
    Sól,pieprz do smaku

    Do dekoracji:
    papryka i por
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pierś faszerowana alla bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić jak książkę i delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć czosnkiem, tymiankiem, przyprawą do grilla i odłożyć do lodówki na 30-60 minut.
  • kapustę udusić do miękkości 2. Farsz:
    Białą kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Zeszklić. Gdy to nastąpić wlać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości. Gdy woda odparuje a kapusta będzie jeszcze twarda znów podlać wodą i dusić. Czynność powtarzać tak długo,aż kapusta będzie miękka.
  • dodać mięso 3. W między czasie szynkę drobniutko bardzo drobniutko posiekać nożem ( można użyć maszynki do mięsa). Dodać mięso do kapusty i usmażyć do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjać z ognia i ostudzić.
  • ułożyć farsz 4. Wykonanie:
    Na płat mięsa rozsmarować alla bigos i na jednym z końców ułożyć odsączone z oleju suszone pomidory. Zwinać w roladkę i zabezpieczyć wykałaczkami. Piec w piekarniku około 20-25 minut w 200 st. Przed podaniem pokroić na plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kurczak Suszone pomidory Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować