Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jak święta, jak Wigilia to pierożki. Ja proponuję pierożki z farszem z soli z aromatycznym i aksamitnym sosem na bazie pora. To również fajny sposób "przemycenia" ryby do dziecięcego menu. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Podstawowe:
    • sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
    • średniej wielkości marchewka
    • średniej wielkości pietruszka
    • 1/4 selera
    • por 3 szt.
    Podstawowy dodatkowy:
    • mąka pszenna - 1 szklanka
    Robocze:
    • łyżka bułki tartej
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • ocet balsamiczny - 1 łyżka
    • masło -2 łyżki
    • odrobina wody do sosu
    • woda do gotowania pierożków
    • olej do smażenia
    • sok z cytryny
    Dekoracja:
    • marchewka
    • seler
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ryba Sosy

Pierożki rybne z soli z aromatycznym sosem na bazie pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej wody
    • szczypta soli

    Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
  • Pierożki rybne 2. Farsz:
    Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
  • pierożki rybne 3. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy odrobinę rybnego farszu. Zlepiamy pierożki.
  • pierożki rybne 4. Gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną wodą.
  • sos porowy 5. Sos:
    W garnku rozpuszczamy masło- 2 łyżki, dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
  • pierożki 6. Pierożki obsmażamy na gorącym tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.

Porady

Pierożki idealnie smakują z sosem porowym. To naprawdę świetny dodatek, który nie wymaga wiele wysiłku, a daje wiele gotowej potrawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pietruszka Por Ryby Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować