Rybne sajgonki z sosem na bazie pora

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Troszkę egzotyki na świątecznym stole? Czemu nie... farsz, którym nadziewałam pierożki wykorzystałam tym razem do pysznych, chrupiących sajgonek. Wyszło przepysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Podstawowe:
    • sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
    • średniej wielkości marchewka
    • średniej wielkości pietruszka
    • 1/4 selera
    • por 3 szt.
    Podstawowy dodatkowy:
    • papier ryżowy -ok. 10 płatów
    Robocze:
    • łyżka bułki tartej
    • 1 jajko
    • sól
    • pieprz
    • ocet balsamiczny - 1 łyżka
    • masło -2 łyżki
    • odrobina wody do sosu
    • woda do gotowania pierożków
    • olej do smażenia
    • sok z cytryny
    Dekoracja:
    • marchewka
    • seler
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sajgonki Sosy

Rybne sajgonki z sosem na bazie pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
  • zawijanie sajgonek 2. Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy rybny farsz.
  • sajgonki rybne 3. Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety.
  • sajgonki rybne 4. Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • sos porowy 5. Sos:
    W garnku rozpuszczamy masło - 2 łyżki, dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.

    Sajgonki podajemy z porowym sosem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ryby Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować