Troszkę egzotyki na świątecznym stole? Czemu nie... farsz, którym nadziewałam pierożki wykorzystałam tym razem do pysznych, chrupiących sajgonek. Wyszło przepysznie!
30 min
Składniki:
Składniki:
Podstawowe:
• sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
• średniej wielkości marchewka
• średniej wielkości pietruszka
• 1/4 selera
• por 3 szt.
Podstawowy dodatkowy:
• papier ryżowy -ok. 10 płatów
Robocze:
• łyżka bułki tartej
• 1 jajko
• sól
• pieprz
• ocet balsamiczny - 1 łyżka
• masło -2 łyżki
• odrobina wody do sosu
• woda do gotowania pierożków
• olej do smażenia
• sok z cytryny
Dekoracja:
• marchewka
• seler
• natka pietruszki
Rybne sajgonki z sosem na bazie pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar. Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy dłonią.
2.Papier ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu- każdy płat namaczamy na 2 sekundy w letniej wodzie, układamy na deseczce i czekamy chwilkę, aż nasiąknie. Na każdy krążek wykładamy rybny farsz.
3.Zawijamy sajgonki- podobnie jak krokiety.
4.Kiedy przygotujemy wszystkie sajgonki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju - ok. 4- 5 minut. Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
5.Sos:
W garnku rozpuszczamy masło - 2 łyżki, dodajemy drobno posiekanego pora (2 szt) . Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Komentarze