Pierożki francuskie z oscypkiem i serem bryndza

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealna przystawka na przyjęcia

  • 40 min

Składniki:

  • 3 płaty ciasta francuskiego
    5 dużych ziemniaków
    30 dag sera bryndza
    10 dag oscypka
    1 jajko
    Pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pierożki francuskie z oscypkiem i serem bryndza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej i utłuc. Następnego dnia zmielić razem z bryndzą w maszynce. Oscypek zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z roztrzepanym jajkiem. Obie masy razem połączyć. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać porcjami na kwadratach wyciętych z ciasta francuskiego. Złożyć jak pakieciki lub jak pierogi dociskając widelcem. Piec na złoty kolor w 200C.

Porady

Podawać na ciepło(choć zimne też są pyszne) z konfiturą z żurawiny! Ciasto francuskie można podzielić na trójkąty i zwijać jak rogaliki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować