Pierogi ze szpinakiem, twarogiem i soczewicą

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Już miałam robić na obiad ulubione pierożki mojej rodzinki-ruskie-ale w zamrażarce dostrzegłam szpinak i tak zmieniłam decyzję i zrobiłam pyszne,zdrowe pierożki właśnie ze szpinakiem i soczewicą.Wyszły tak rewelacyjne,że zniknęły z talerzy błyskawicznie! Zadowolenie na twarzy konsumujących-bezcenne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody

    FARSZ:
    330 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
    280 g twarogu
    150 g soczewicy czerwonej
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem, twarogiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy, przekładamy do miski.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, dodajemy szpinak i smażymy do momentu rozmrożenia, następnie dodajemy do soczewicy i mieszamy.
  • 3. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do szpinaku, mieszamy.
  • 4. Do farszu rozkruszamy twaróg i całość dokładnie mieszamy, następnie farsz przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy.
  • 5. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
  • 6. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 7. Gotujemy w osolonej wodzie około 6-8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować