Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, zrobić w niej dołek. Wlać wodę i oliwę. Wyrabiać rękami do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta.
2.Nadzienie: Na rozgrzanym masełku rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze przyprawić. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać twaróg i wymieszać.
3.Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto jak pierogi. Koniuszkiem widelca nacechować pierożki, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Uformowane pierogi ugotować w wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na ciepło, np z sosem lub cebulką. Smacznego!
Porady
Ugotowane pierogi warto włożyć na kilka minut do zimnej wody, aby się nie skleiły :)
Komentarze