Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i twarogiem

4.48 (147 ocen)

Zdrowe pierożki z mąki pełnoziarnistej, nadziane szpinakiem i twarogiem. Są przepyszne! Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
    180 ml gorącej wody
    1 łyżeczka oliwy

    Nadzienie:
    150 g twarogu półtłustego
    200 g szpinaku mrożonego
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    świeża bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, zrobić w niej dołek. Wlać wodę i oliwę. Wyrabiać rękami do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta.
  • image-06teefj 2. Nadzienie: Na rozgrzanym masełku rozmrozić szpinak. Pod koniec rozmrażania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze przyprawić. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać twaróg i wymieszać.
  • image-0o51wsm 3. Ciasto cienko rozwałkować, za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić ciasto jak pierogi. Koniuszkiem widelca nacechować pierożki, aby podczas gotowania się nie rozkleiły. Uformowane pierogi ugotować w wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na ciepło, np z sosem lub cebulką. Smacznego!

Porady

Ugotowane pierogi warto włożyć na kilka minut do zimnej wody, aby się nie skleiły :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Szpinak Twaróg Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować