Pierogi z tuńczykiem

4.51 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dodany do ziemniaków tuńczyk sprawia, że farsz jest bardzo oryginalny.

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 40 dag mąki
    2 jajka
    łyżka oleju

    Farsz:
    50 dag ziemniaków
    puszka tuńczyka w sosie własnym
    1/2 czerwonej papryki
    cebula
    3 łyżki oleju
    curry, pieprz

    Oraz:
    2 łyżki masła
    sól
    łyżka posiekanej natki
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy
    w małą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Cebulę z papryką smażymy na oleju. Wsypujemy ziemniaki
    i tuńczyka. Doprawiamy curry, pieprzem i solą. Mieszamy.
  • Pierogi z tuńczykiem 2. Z mąki, jajek, 1/4 szkl. ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy porcje farszu, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy
    roztopionym masłem i posypujemy natką.

Porady

● Pierogi będą miały bardziej wyrazisty smak, jeśli polejemy je np. pikantnym sosem serowym. ● Farsz można wzbogacić pokruszonym serem, np. fetą lub niebieskim serem pleśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować