Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wiosenne pierogi z pokrzywą młodą i tuńczykiem w roli głównej. Tuńczyk jest bardzo dobrą rybą nie tylko do sałatek ale także do farszów. W połączeniu z ryżem świetnie pasuje do pierogów.

mysza75
  • 4 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

ciasto:
20 dkg mąki pszennej
szczypta soli
2 garście duże pokrzywy młodej same czubki
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki gorącej wody

farsz:
160 g tuńczyk w sosie własnym
1/2 papryczki chili
1 cebula czerwona
1/2 szklanki ryżu
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki mały
2 łyżki oliwy

sos holenderki:
2 żółtka
sol, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g masła
papryczka chili, natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Pokrzywowe pierogi z tuńczykiem

  • 1. Pierogi:
    Pokrzywy zbieram z dala od spalin najlepiej na łące, i tylko główki. Obieram z listków, płuczę je i wrzucam do wrzącej wody na minutę. Odcedzam na sitku, przekładam do pojemnika, dodaję oliwę i wodę i miksuję blenderem. Mąkę przesiewam, dodaję do niej pokrzywy, sól i zagniatam rękoma. Jak ciasto jest za luźne podsypuję mąką, jak za gęste dodaję wodę.Wałkuję na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam koła za pomocą dużej szklanki. Układam farsz na jednym kole i przykrywam drugim. Sklejam za pomocą widelca. W garnku zagotowuję wodę, wlewam łyżkę oliwy, pierogi się nie skleją i wrzucam do gorącej wody po kilka sztuk. Gotuję około trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z sosem.

    Farsz:
    Ryż gotuję według instrukcji opakowania, i studzę. Przekładam do miski, dodaję odsączonego tuńczyka, pokrojoną chili, natkę i cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, i wlewam oliwę.

    Sos:
    Żółtka ucieram w misce, nad kąpielą wodną, ale trzeba uważać żeby nie zrobiła się jajecznica. Dlatego płomień gazu mały, i zdejmuję miskę od czasu do czasu cały czas ucierając aż zrobią się gęste. Dolewam rozpuszczone masło gorące, i cały czas ucieram, na końcu dodaję sok z cytryny, sól, pieprz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogirybatuńczykpokrzywasos holenerski

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z grzybami leśnymi

Dodane przez: czarrna

Pierogi z grzybami leśnymi

Pierwsze zebrane w tym roku grzyby...

Pierogi z bobem

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z bobem

Co tu dużo mówić, te pierogi są...

Pierogi ruskie z boczkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi ruskie z boczkiem

Tradycyjne pierogi w nowym wydaniu

Pierogi z serem po Ukraińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierogi z serem

Przepis otrzymałam od kuzynki z...

Pierogi z ziemniakami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pierogi z ziemniakami i cebulą

Pierogi z ziemniakami robię specjalnie...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE