Pyszne pierogi z tuńczykiem

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Klasyczne ciasto pierogowe w towarzystwie delikatnego tuńczyka, połączonego z warzywnym farszem.

  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
Farsz:
1 duża cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 jaja ugotowane na twardo
1 puszka tuńczyka
1 pęczek koperku
100 g startego sera żóltego
olej
ulubione przyprawy

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne pierogi z tuńczykiem

  • 1. Przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę , lekko poddusić. Dodać posiekane jajka na twardo, pokrojony koperek (można troszkę zostawić do dekoracji) , wymieszać i zdjąć z gazu. Dodać odsączonego tuńczyka i starty ser. Doprawić do smaku. Wymieszać farsz i ostudzić do temperatury pokojowej. Z mąki i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kawałki na pierogi. Na cieście układać farsz, pierogi zalepiać. Przed podaniem gotować 6-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z ulubionymi dodatkami (cebulka, koperek, pietruszka).

Porady

Warto dobrze odsączyć tuńczyka, inaczej w ugotowanych pierogach zbierze się woda.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogituńczykdanie bezmięsnefarsz warzywny

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą

Dodane przez: Anitaaa

Pierogi z soczewicą

Najlepiej smakują odsmażane z cebulką

image-1s0vl48

Dodane przez: wiesiołek

Pierogi z kurkami

Pomysł zaczerpnęłam z wywiadu z...

Pierogi z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Pierogi z jabłkami

Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje...

Pierogi z serem po Ukraińsku

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierogi z serem

Przepis otrzymałam od kuzynki z...

Pierogi z grzybami leśnymi

Dodane przez: czarrna

Pierogi z grzybami leśnymi

Pierwsze zebrane w tym roku grzyby...

Pierogi z jagodami

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z jagodami

Po prostu pyszne pierogi z jagodami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE