Pyszne pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz: na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę , lekko poddusić. Dodać posiekane jajka na twardo, pokrojony koperek (można troszkę zostawić do dekoracji) , wymieszać i zdjąć z gazu. Dodać odsączonego tuńczyka i starty ser. Doprawić do smaku. Wymieszać farsz i ostudzić do temperatury pokojowej. Z mąki i wody zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kawałki na pierogi. Na cieście układać farsz, pierogi zalepiać. Przed podaniem gotować 6-7 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać z ulubionymi dodatkami (cebulka, koperek, pietruszka).
Porady
Warto dobrze odsączyć tuńczyka, inaczej w ugotowanych pierogach zbierze się woda.
Komentarze