Pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto:
Ze składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odkrawamy jedną część, resztę ciasta przykrywamy garnuszkiem by nie obsychało, gdy będziemy lepić pierogi. Wałkujemy, wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi odstawiamy na podsypaną stolnicę i przykrywamy ściereczką.
2.Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy, wystudzamy. Następnie przeciskamy przez praskę.
Ser i tuńczyka odcedzamy. Ser ścieramy na tarce, łączymy w tuńczykiem i ziemniakami.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Podsmażamy na złoto. Ostudzone łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zarabiamy cisto na pierogi, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy, zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, lub 4 min a następnie podsmażamy na patelni
Komentarze