Pierogi z tuńczykiem

4.49 (195 ocen)

Pierogi z tuńczykiem to rewelacyjna odmiana od tradycyjnych pierogów ruskich czy z serem.

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    0,5 kg mąki poznańskiej
    •2 jaja
    •½ – 1 szklanka ciepłej wody
    •łyżka roztopionego, ostudzonego masła
    •szczypta soli

    Ponadto:
    • 800g ziemniaków
    • 260g tuńczyka w oleju słonecznikowym
    • 250g sera mozarella
    • 1 papryka czerwona
    • 2 cebule
    • sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:

    Ze składników zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odkrawamy jedną część, resztę ciasta przykrywamy garnuszkiem by nie obsychało, gdy będziemy lepić pierogi. Wałkujemy, wykrawamy szklanką koła. Nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi odstawiamy na podsypaną stolnicę i przykrywamy ściereczką.
  • 2. Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy, wystudzamy. Następnie przeciskamy przez praskę.
    Ser i tuńczyka odcedzamy. Ser ścieramy na tarce, łączymy w tuńczykiem i ziemniakami.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, paprykę również. Podsmażamy na złoto. Ostudzone łączymy z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Zarabiamy cisto na pierogi, rozwałkowujemy, wykrawamy krążki, nadziewamy, zlepiamy.
    Gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut, lub 4 min a następnie podsmażamy na patelni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować