Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego, bez pierogów z ich udziałem. Polane śmietanką smakują jak żadne inne. Tak też myślałam, do puki nie odkryłam połączenia kwiatów bzu z tymi owocami. Nie dość, że kwiatuszki pięknie wyglądają, to pierogi z ich udziałem smakują rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Nadzienie:
    • Litrowa miseczka truskawek,
    • 2-3 baldachimy kwiatów czarnego bzu,
    Ciasto:
    • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
    • Ok 1 szklanka gorącej wody,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • 2 łyżki roztopionego masła
    Do podania:
    • Śmietana,
    • Cukier,
    • Kwiatuszki bzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z truskawkami i kwiatami czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. NADZIENIE: Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Kwiatuszki bzu obieramy z baldachimów.
    CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz masło. Składniki siekamy nożem, wlewamy stopniowo gorącą wodę. Po dodaniu wody zagniatamy ciasto w dłoniach, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • wycięcie kół 2. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła.
  • nakładanie nadzienia 3. Na każdą porcje ciasta nakładamy porcje truskawek (2-3 sztuki, w zależności od wielkości), które posypujemy kwiatuszkami bzu.
  • formowanie 4. Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta.
  • gotowanie 5. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
    PODANIE: Odcedzone pierogi porcjujemy na talerze. Następnie polewamy je delikatnie śmietaną, posypujemy cukrem, kwiatuszkami i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować