Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kwiaty czarnego bzu posiadają cenne właściwości zdrowotne i warto je wykorzystać w kuchni. Dżem z ich dodatkiem to prawdziwy skarb w spiżarni.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg umytych i oczyszczonych truskawek
    5 kwiatów czarnego bzu
    sok z jednej cytryny
    300 g cukru
    1 op Dżemixu 3:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki podzielić na połówki bądź ćwiartki w zależności jakie mamy duże (ja użyłam małych więc dzieliłam na pół),włożyć do garnka z grubym dnem,wymieszać z dżemixem,cukrem i sokiem z cytryny. Nożyczkami poodcinać wprost do garnka same kwiatki z baldachów,łodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą składników. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować