Pierogi z soczewicą i z pieczarkami

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czerwoną soczewicę połączyłam z pieczarkami i cebulą. Takie połączenie smakuje bardzo dobrze. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale także wartościowa jest cennym źródłem białka.

izaa_a
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

ciasto na pierogi:
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania
ok. 0,5 szkl ciepłej wody
1 łyżka masła
szczypta soli

farsz:
100 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
ok 10 sztuk pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą i z pieczarkami

  • 1. Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy około 12 minut ; polecam gotować ją w dwóch porcjach - część soczewicy dodajemy chwilę po tym, jak pierwsza porcja będzie już chwilę się gotowała. Dzięki temu uzyskamy ciekawszą konsystencję farszu - część soczewicy się rozpadnie, a część będzie trzymała fason. Soczewicę odcedzamy na sitku i zostawiamy do przestudzenia.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło i olej; dodajemy drobno posiekaną cebulę, podsmażamy, aż lekko się zezłości. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Do cebuli i czosnku dorzucamy pokrojone pieczarki, smażymy przez około 5 minut.
  • 3. Ugotowaną soczewicę łączymy ze składnikami na patelni. Mieszamy dokładnie; podsmażamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz do przestygnięcia.
  • 4. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy roztopione masło. Powoli wlewamy wodę. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  • 5. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipierogisoczewicaobiadpierogi z soczewicą

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą i chili

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierogi z soczewicą i chili

Przepis na ciasto (bardzo miękkie...

image-0n0lk77

Dodane przez: sylwin03

Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym

pyszna pikantne pierogi w inny...

image-0hxsg3d

Dodane przez: trufelkowo

pierogi z soczewicą i tofu

Pyszne, zdrowe i wciągające pierogi...

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: dagita

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Przepis powstał dla odmiany zwykłych...

Pierogi z soczewicą czerwoną

Dodane przez: danusia19671

Pierogi z soczewicą czerwoną

Pierogi z tego przepisu są pyszne...

pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną

Dodane przez: Entiendo

Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą

Nadzienie do tych pierogów idealnie...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.