Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

pyszne

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki
    niecała szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki masła roztopionego przestudzonego
    Farsz:
    1 mała marchewka
    3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
    kawałeczek selera
    3-4 cm pora
    1 ząbek czosnku
    ćwiartka papryki
    ok 1/2 – 3/4 szklanki pomidorów w kartonie
    2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżka keczupu
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka (większe od szklanki). Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 – 4 minuty.
    Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
    Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać sos pomidorowy, koncentrat i keczup. Podgotować 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem. Ostudzić.
    Farszem nadziewać pierogi. Gotować w posolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z roztopionym masłem. Można posypać czarnuszką i listkami mięty.

    Można do farszu dodać ok 200 g mięsa mielonego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować