Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka (większe od szklanki). Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 – 4 minuty.
Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.
Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać sos pomidorowy, koncentrat i keczup. Podgotować 10 minut. Dodać ugotowaną soczewicę (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem. Ostudzić.
Farszem nadziewać pierogi. Gotować w posolonej wodzie 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z roztopionym masłem. Można posypać czarnuszką i listkami mięty.
Komentarze