PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi z dynią i soczewicąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/27/1a9c163adcfe1fa4f990dfd2781f3b834003ae9d.jpeg15361153http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-dynia-i-soczewica-5
Ciasto na pierogi
0,5 kg mąki pszennej
1 żółtko
1 płaska łyżka masła
230 ml ciepłej wody
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Farsz
400 g dyni
1/4 szkl soczewicy czerwonej
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
Do smaku
kurkuma
imbir
ognista mieszanka przypraw w młynku
sól morska prowansalska
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z dynią i soczewicą
1.
Farsz: soczewicę przepłukać, zalać wodą, ugotować do miękkości i odsączyć na sitku z nadmiaru płynu. Cebulę, czosnek pokroić i zrumienić na oleju, dodać ugotowaną odsączoną soczewicę i startą dynię. Całość podsmażać na niewielkim ogniu do momentu aż dynia będzie miękka.Ostudzić i doprawić do smaku doprawiamy dosyć pikantnie. Ciasto na pierogi: Do misy z robota wsypać mąkę dodać żółtko, masło, sól i ciepłą wodę. Na wolnych obrotach wyrabiać ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję. Wyjąć, uformować kulkę i na pół godziny przykryć miseczką żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanki wykroić kółka. Na środek nałożyć zimny farsz i dokładnie zlepić. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 od wypłynięcia. Podpiec na oleju i polać zrumienioną cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze