Pierogi z serem i cynamonem obsmażane na maśle

4.51 (148 ocen)

  • 60 min

Oboje z mężem uwielbiamy pierogi z serem. A te podsmażane na maśle nie mają sobie równych i bardzo szybko znikają z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto(można mieć swój przepis)
    Około 1 kg mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    woda przegotowana, letnia.
    Farsz
    1 kg sera białego półtłustego
    2 żółtka + 1 białko
    1 cukier waniliowy
    sól do smaku
    1/2 szklanki cukru.
    1 budyń śmietankowy
    Szczypta cynamonu.
    Masło do podsmażenia pierogów.
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem i cynamonem obsmażane na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ze składnikami dokładnie wyrobić, na końcu dodać cynamon, wymieszać. Masę serową wstawić do lodówki na 1/2 godziny(ser lekko schłodzony ułatwia formowanie pierogów).Zagnieść ciasto na pierogi, starannie wyrobić. Podzielić na części, wałkować cienko, wykrawać foremką krążki o średnicy 5 cm.
    Formować pierogi, ugotować w osolonej wodzie partiami. Wyjąć na durszlak, przelać zimną wodą. Wysypać na duży półmisek, przestudzić. Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć pierogi na rumiany kolor z dwóch stron.

Porady

Zamiast cynamonu można dodać suszonej mięty, też będą smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować