Obsmażane pierogi z rabarbarem i jabłkiem

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiące, delikatne ciasto i aromatyczny farsz. Szybko zrobione, jeszcze szybciej znikają ze stołu.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    4 łodygi rabarbaru
    1 kg. jabłek
    2 ciastka biszkopty
    4 łyżki cukru trzcinowego
    cukier waniliowy
    skórka otarta z połowy cytryny
    Ciasto:
    1 szkl. gorącego mleka
    3 szkl. mąki
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    masło i bułka tarta do obsmażania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Obsmażane pierogi z rabarbarem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi 1. Robię farsz. Jabłka obieram,tre na tarce o dużych oczkach. Rabarbar oczyszczam, myję, kroję na małe kawałki. owoce zasypuję cukrem, cukrem waniliowym i duszę, aż część soku odparuje. Zestawiam, dodaję pokruszone biszkopty i skórkę. Mieszam. Studzę.
  • Pierogi 2. Robię ciasto. Mąkę zalewam mlekiem, dodaję olej i sól, zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie zagniatam ciasto jeszcze raz, kroję. Cienko wałkuję, wykrawam koła,nakładam farsz i zlepiam pierogi. Gotuję w wodzie z dodatkiem oleju i soli do momentu wypłynięcia.
  • Pierogi 3. Obeschnięte pierogi obsmażam na roztopionym maśle z dodatkiem bułki tartej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować