Obsmażane pierogi z rabarbarem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robię farsz. Jabłka obieram,tre na tarce o dużych oczkach. Rabarbar oczyszczam, myję, kroję na małe kawałki. owoce zasypuję cukrem, cukrem waniliowym i duszę, aż część soku odparuje. Zestawiam, dodaję pokruszone biszkopty i skórkę. Mieszam. Studzę.
2.Robię ciasto. Mąkę zalewam mlekiem, dodaję olej i sól, zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na 20 minut pod ściereczką. Po tym czasie zagniatam ciasto jeszcze raz, kroję. Cienko wałkuję, wykrawam koła,nakładam farsz i zlepiam pierogi. Gotuję w wodzie z dodatkiem oleju i soli do momentu wypłynięcia.
3.Obeschnięte pierogi obsmażam na roztopionym maśle z dodatkiem bułki tartej.
Komentarze