Pierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
mąka pszenna około 400 g
4 łyżki oleju
1 jajko
gorąca woda do zagniecenia ciasta
Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło.
FARSZ :
500 g łopatki wieprzowej
1 marchew, pietruszka, kawałek selera
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu
2 litry bulionu
1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze
sól, pieprz, majeranek i magi do smaku
olej do podpieczenia cebuli
DODATKOWO :
300 g świeżego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
50 sera gorgonzola
sól do smaku
Pierogi z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. PRZYGOTOWANIE :
Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch.
2.Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy.
Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka.
Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Komentarze