PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    mąka pszenna około 400 g
    4 łyżki oleju
    1 jajko
    gorąca woda do zagniecenia ciasta
    Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło.

    FARSZ :
    500 g łopatki wieprzowej
    1 marchew, pietruszka, kawałek selera
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy, ziele angielskie i kilka kulek pieprzu
    2 litry bulionu
    1 duża, czerstwa bułka namoczona w wywarze
    sól, pieprz, majeranek i magi do smaku
    olej do podpieczenia cebuli
    DODATKOWO :
    300 g świeżego szpinaku
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    50 sera gorgonzola
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0if1i1a 1. PRZYGOTOWANIE :
    Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy.
    Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka i nakładamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy pierogi. Gotujemy w wrzątku około 3 minuty, licząc czas od wypłynięcia ich na wierzch.
  • image-1hvuv14 2. Szpinak myjemy, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy.
    Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka.
    Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować